13 Ağustos 2008 Çarşamba

RUS – GURCU SAVASININ GOSTERDIKLERI

Ruslar Rusya Carlik ve Sovyet zamanindan beri imparatorluk psikolojisini her zaman korumus Slav kultur, dil, ulusal menfaatlerini baskin bir sekilde hissetirmistir.
Bir uc ornek gostermek gerekirse Osmanli buyudukce kozmopolit bir yapiya donusurken kurucu asli unsur olan Turklugun etkisi azalmis, Rusyada ise bu hic bir zaman olmamis Slav olmak veya Slava benzemek bir yere gelmek icin olmaz ise olmaz kosul olmustur.
Rus tarihi incelendiginde cok sert yoneticiler tarafindan yonetildikleri gorulmektedir. Esasen bu tarihi kisaca gaddarlik ve katliamlar sureci olarak da adlandirabilirsiniz .
Bunun ipuclarini Rus edebiyatini inceleyen herkes gorebilir. Tabii bu uzun despotik yonetim ile kati sinifsal yapinin olusturdugu devlet makenizmasinin yasattigi devlet teroru, katliamlar ile getirdigi sefalet donemlerinin Rus halkinin psikolojisi uzerinde iyilesmesi - duzelmesi imkansiz ruhsal yaralar acmis oldugu bir gercekliktir.
Ruslar Avrupalı fizyonomileri icinde Mogollar kadar disipline açik ve itaatkar, tek lidere muhtac, gaddarliga meyilli, sefalete sabirli, romantik derecede milli degerlere onem veren , egitim seviyesi yuksek bir millettir.
Bu yapilari onlarin farkliı milletleri cok kanli bir sekilde yonetimleri altina alma sekillerinde gorulur. Tarihte bunun bir cok ornegi olup ozellikle biz Turkler bunlarin bir coguna bizzat muhatap olmuşuzdur.
Ama Ruslarin takdir edilen en buyuk faziletleri yonetim altindaki toplumlari ve milletleri idare etmekte gosterdikleri becerileridir. Oda böl yönet – tokuştur seyret – isgal et baristir yontemidir.Dusunebiliyormusunu z Dünyanın bile Turk ismiyle adlandirdigi kocaman bir Turkistan cografyasinda 100 – 150 yuzyil oncesine kadar herkesin tek dille anlaştığı, ortak kulturleri ve tarihleri olan bir cografyadan dilleri ayri, kulturleri ayri, tarihleri ayri 5 yapay millet olusturmayi basarmislardir.
Ayrica Kafkasya ve Turkistan icinde oyle kucuk sorunlu bolgeler olusturmuslardir ki bir ulkelerden birinin Rusyanin sozunden cikmasi imkansizdir bunun aksi ya ic savas veya Rus mudahelesi olacagi kesindir.
Simdi bununla ilgili bir kac ornek verelim.Gurcistanda goruldugu gibi Acara, Abhazya, Osetler ile Ahiska Turklerinin Stalin tarafindan goc ettirilmesi ile bosalan topraklar yerlestirilen ayrilikci Ermenilerin durumu, Azerbaycanda Karabag Ermenilerinin sorunu, Zengelan ile Nahcivan. Orta Asyada yasayan cogu ayni milletten ( Turk ) ama Rus siyaseti sonucu aralarina nifak girmis veya sokulmasi muhtemel onlarca ayni soydan ama farkli kimlik verilmis kucuk topluluklar - gruplar.
Ruslar ile ilgili analizime son verirken Ruslarin tarihi imparatorluk gururundan hic bir sey kaybetmediginin tespitini yaparak kendi izin ve onaylari olmadan bir kusun bile ucmasina riza gostermiyecekleri son olaylar ile kendini gostermistir. Aksi durum onlara cok agir gelmekte hatta cildirtmaktadir.
Nasil olurda eski kole ondan izin almadan hareket edebilir. Tabii bu kisimda kendi milletimin bir ozelliginede atif yapmadan bu konuyu kapayamayacagim. Oda Turk milletindeki ustun karakter yapisi.
Gozunuzde canlandirin Osmanlinin parcalanmasiyle 24-25 devlet kuruldu. Size soruyorum siz hic bu devletleri olusturan milletlere bizim eski somurgelerimiz, halklarinada eski kolelerimiz gozuyle baktinizmi.
Peki yine o Osmanli dagilirken Balkanlardan ön Asyaya kadar zamaninda esit hatta cogu kere Turklerden daha imtiyazli vatandas olarak yasayan halklardan dunya tarihinin gordugu en trajik katliamlari yasamis bir milletin evladi olarak onlara karsi hala kin duyup nefret ediyor musunuz?.
Eger bizde Ruslar, Ingilizler ve Fransizlar gibi yapsaydik sizi temin ederim anadilimiz bugun dunyada encok kullanilan dillerden biriydi. Bunun yani sira iddiasina varimki bugun kendini Bulgar, Yunan vaya Arap olarak adlandiranlar o zaman öz Türklükte bizi saf olmamakla itham edip kendilerinin saf Turk olmalariyla gurur duyacaklardi.
Gurcistan ile ilgili goruslerime gecmeden evvel Ruslarin Turkiye’ye Turklere ve Turk alemine nasil baktigi, ne umdugu hususunu tarihsel surecte yasanmisliklardan aldigimiz derslerin neleri icerdigi hepimizce malum oldugu icin girmiyorum.
Gurculer Gurculer hepinizcede bilindigi gibi Guney Kafkasyada yasayan takriben 5 milyon nufuslu Ortodoks – Hristiyan bir halktir.
Bu halk tarih boyunca 2 gucun arasinda ( Musluman Turkler – Hristiyan Ruslar ) kalmislardir. Hristiyan olmalari sebebi ile guc dengeleri icinde daima Ruslara yakin durmayi ve Rus menfaatleri icin calismayi dini bir gorev addetmislerdir.
Uzun carlik ve Sovyet donemi her milleti oldugu gibi onlarida etkilemis Slav eimperyalizminin etkisi altinda kalmislardir. Ama gerek kendilerininde hristiyan olusu gerek ise Rusyanin en ucunda ve Turkiye hududu ile sinir halinde bulunusu bu baskilarin Carlik ve Sovyet topraklarinda yasayan soydaslarimiz kadar etkilenmemesini saglamistir.
Tabiki onlar icin butun Rus cografyasinda oldugu gibi Ruslar daima baba Rusya ise atavatan olmustur. Bu surecte tahsillerini orada yaparlar, onun ordusunda gorev alirlar aydinlari Rusca konusmaya ve eserler vermeye ozen gosterir. Gerci hic bir zaman Turkler kadar baski gormemislerdir.
Ne Batum ne Kirim ne Ahiska ne Gokoguz Turkleri gibi surgun edilmisler, ne Kazan Turkleri gibi kentleri yakilip yikilmis asimileye taabi tutulmuslar, nede Turkistan Turklugunun basina geldigi gibi milletleştirme propogandasina taabi tutulmus, tarihi anit ve binalari yikilmis nede kulturel degerlerine saldirida bulunulmustur.
Gunumuze geldigimizde bagimsizliklarinin Dunyaca kabulunden sonra uluslararsindaki guc dengesi terazisinde ABD yi ve yandasi AB yi secerek kefenin o yanina oturmustur.
Amerikanin kucagina kendilerini birakarak onun menfaatleri dogrultusunda calismayi vaad etmislerdir. Bu surecten sonra ulkeye yabanci yatirimcilar ve vakiflar gelmis ordu batinin formasyonundan gecirilmeye baslamistir. Bu donemde Gurcistanda milliyetcilik akimi hizli bir yukselis grafigi cizmis,
Ruslarin Gurcistan icinde biraktigi kucuk topluluklar onu rahatsiz etmeye baslamistir. Burada tekrar kuzey Gurcistandaki sorunlara deginmeyecegim sadece bu siyaset degisikliginin bagimsizligini ilk taniyan ulkelerden biri olan Turkiyeye yonelik olusturdugu olumsuz yansimalarini basliklar halinde irdeleyecegim.
a) Acara bolgesindeki Muslumanlara yonelik misyonerlik faaliyeti ve dini baskilar yapilmaktadir.
b) Gurcistnin dogusunda yasayan ve Gurcistan vatandasi olan Turklere baski ve gitim kisitlamasi, onlara yonelik teror eylemleri gerceklestirilmekte dir.
c) Buyuk Gurcistan hayalleri. Devlete ait bir tv kanalinda haber vakitlerinde programi sunan spikerin arkasinda yer alan ve Turkiyenin Dogu Karadeniz Bolgesinide Buyuk Gurcistan haritasi icinde gosterilerek halki hayali devlet icin motive etmek.
d) Gurcu universite ve vakiflarinin Dogu Karadeniz bolgemizde Gurcu tarihi – etnisitesi uzerine calismalar yapmasi. Bu konuda sempozyumlar, paneller duzenlenmekte, kitaplar basilmaktadir.
e) Turkiyede yasayan ve 1878 (93) savasinda Batum ile civarindan bugunku Turkiyeye goc etmis olan soydaslarimizda kimlik bunalimi dogurtarak onlarin aslen Gurcu oldugunu iddia etmekte ve onlarin hamiligine soyunmaya ugrasmaktadir.
f) Turkiyede yasayan muhacirlarin dernek ve vakiflari ile temasa gecmekte olup onlara Gurcuculuk faaliyetlerini yayginlastirmalari icin destek vermekte ve yardim etmektedir. Ne yazikki bazi saf iyi niyetli vatandaslarimiz ile bilincli olarak disaridan yapilan bu faaliyetleri yuruten, temsilciligini yapan vatandaslarimiz bulunmaktadir. Bu tur faaliyetleri AB ve yabanci vakiflarda fonlari ile desteklemektedir.
g) Turkiyedeki Batum muhacirlarinin gunumuzde yasadiklari koy, belde ve sehirler ile nufus durumlarinin tespiti hususunda arastirmalar yapilip haritalar olusturulmaktadir.
h) Gurcistandan tarihi Gurcistan topraklari denilen kisimlar ile Batum muhacirlarinin yasadiklari bolgelere duzenli trustik seferler adi altinda ziyaretler yapilarak bolge halkina ( Dogu Karadeniz ) bu hususuta propoganda calismasi yapilmaktadir.
i) Gurcistandan Stalin tarafindan 1940 li yillarda zorla goc ettirilen Ahiska Turklerinin topraklarina geri donmesine izin verilmemekte geri donenlere ise zorluklar cikartilmakta olup o bolgenin disinda yerlestirilmekte ve kendilerine Gurcu kimligini kabul etmeleri kosulu getirilmektedir.
j) Gurcistanin bagimsizlini ilk once taniyan ve askeri – ekonomik olarak en fazla yardimi yapmis olan Turkiyenin askeri personelini, Amerikali ve baska ulke askeri personeli orada durur iken ulkeyi terk etmesinin istenmesi.
Sonuc; Her yerde ve her zaman goruldugu gibi en kucuk ve en zararsiz gordugumuz ulkelerin bile Turkiyeye yonelik kendi menfaat ve hesaplari bulunmaktadir. Tabii simdiye kadar Gurcistanin gerceklestirdigi veya gerceklestirmeye calistigi faaliyetlerin onlarin cuzi iradesi ile ekonomilerinin destegi ile gerceklestirildigin i soylemek saflik olur.
Mutlaka bunlarin arkasinda buyuk veya orta capli guclerin yer aldigi tahmin edilmeyecek kadar alenidir. Ama bu guclerin neler oldugunu tespit etmek icin istihbarat uzmani olmaya gerek yok. Gunumuzde ulkemizin icinden gecmekte oldugu bu surecte dikkatli analiz yapildiginda buyuk ihtimalle AB, ABD ve Yunanistan gibi ulkelerin bu tur Turkiye'nin ulusal birligini ve toprak butunlugunu hedef alan faaliyetlere destek vermesi muhtemeldir.
Uyanik olmali her gelismeyi cok tahlil etmeliyiz. Ne yazikki millet ve devlet olma bilinci kisilik anlamda tam oturmayan bu tur kucuk devlet ve devletcikler kucuk menfaatler karsiliginda buyuk gucler tarafindan kullanilirlar.
Saglikli bir devlet ve komsuluk hukuku gelisteremezler. Mantikli bakildiginda gunumuzde Gurcistana Turk devleti ve halki kadar on yargisiz – menfaatsiz bakan baska bir millet yoktur. Umariz ileriki zaman icinde Gurcistan devleti ve halkida bunu gorur buyuk guclerin oyuncagi olmaktan vazgecerek Turkiye ile daha siki baglar kurmanin yollarini arar.
Gurcistanin dostu onu en zor zamanda yalniz birakan, satan ne ABD, AB ne eski somurgecisi Rusya nede Ermenistandir.
Gurcistanin yegane dostu Turkiyedir, Azerbaycandir. Bunu bilmeli ve buna gore kendine siyaset gelistirmeli ve yeni stratejiler uretmelidir.
Gurcistanin yasadigi bu olaylardan Turk dunyasininda ders almasi gerekmektedir. Eger Turkistandaki soydas devletler ile derhal birleserek Turkiye ve Azerbaycaninda icinde oldugu ortak bir birliktelik kurulmaz ise bugun Oset, Abhaz bahanesi ile Gurcistana yuklenen Rusyanin yarin oburgun Kazakistandaki, Ozbekistandaki Ruslari bahane edip saldirmayacagi, elegecirmeyecegi ne malum.
Onun icin butun Turk devlet liderlerini baslarini iki kollarinin arasina alarak dusunmeye davet ediyorum. Lutfen su sozleri unutmayin :-
Buyuk guclerin dostlugu yoktur sadece menfaatleri vardir.-
Ayi ile yatan gece uykusuz kalmayi goze almalidir.-
Domuzdan post Moskoftan dost olmaz.
Ve son veciz soz … Dilde, Fikirde, Iste Birlik…
Yasasin kardeslik, teklik ve dirlik.
Uzun yazimi okuma sabrini gosteren veya gosteremeyen herkese saygilarimi sunarim.
h.okan balcioglu

Hiç yorum yok: